Obiective turistice din judetul Arad

Mormantul mamei Parintelui Arsenie Boca - Prislop

Parintele Arsenie Boca

Arsenie Boca cunoscut pentru inzestrarea exceptionala de la Dumnezeu cu daruri duhovnicesti, foarte credincios si evlavios a fost in permanenta urmarit de regimul trecut si incarcerat de nenumarate ori pentru credinta cresitina cu care era binecuvantat. A murit la Sinaia in anul 1989, si a fost inmormantat la Prislop, loc care ulterior a devenit unul dintre cele mai cunoscute locuri de pelerinaj din Romania. Mormantul parintelui Arsenie Boca se afla in cimitirul Manastirii Prislop, la mica distanta de pestera Sfantului Ioan de la Prislop.
Cum este si ce simti acolo?
La mormant, linistea cuprinde toate. Lumea este foarte multa, insa nu vorbeste aproape deloc. Fiecare parca incearca sa simta si sa auda ceva din duhul parintelui Arsenie, mare duhovnic, purtator de mari daruri duhovnicesti. Oare cine nu a auzit despre minunatele cuvinte ale parintelui, despre minunile savarsite la mormantul sau, ori despre viata lui duhovniceasca ?!
Mama care l-a nascut si crescut pe Arsenie Boca se afla inmormantata in cimitirul din apropierea hanului. Este un loc de pelerinaj deosebit.

TROITA EROILOR DIN CIMITIRUL ORTODOX

Troita Eroilor cazuti in primul razboi mondial

Este primul moment închinat eroilor acestor locuri cãzuti în primul rãzboi mondial (1914-1918). Pe soclu se aflã urmãtoarele inscriptii sãpate în corpul lui: 
         1) Pe fata dinspre miazãzi: "Cu sfintii odihneste Doamne pe rãposatii robii tãi Eroi cãzuti in lupta pentru întregirea neamului si pe pãrinti unde nu este durere nici suspinare ci viatã fãrã de sfârsit." 
         2) Pe fata de apus: "Aceastã cruce s-a ridicat pe spesele lui Gheorghe Hantiu si sotia Parascheva Halga. Hãlmagiu la 24 mai 1928." 
         3) Pe fata de rãsãrit: "Crucii tale ne închinãm stãpâne si toatã învierea ta o lãudãm si o mãrim.” 
         4) Pe fata de miazãnoapte: "Mântuieste Doamne poporul tãu si bine o cuvântã mostenirea ta." 

TROITA DE LA PODUL VAII BANESTILOR

La iesirea din Hãlmagiu, lângã podul de peste valea Bãnestilor, privirea cãlãtorului este atrasã de o troitã din piatrã ridicatã în anul 1936 pe locul de martiraj, prin spânzurãtoare în furci, a cinci preoti români, a tribunului Alexandru Chendi si a multor hãlmãgeni în anii 1848/49. 

Monumente istorice:

Biserica de lemn din Ionesti, Arad, monument istoric

Biserica voievodală „Adormirea Maicii Domnului" din Hălmagiu

Biserica parohială „Nașterea Maicii Domnului" din Hălmagiu

Biserica de lemn din Bodești

Biserica de lemn din Cristești

Biserica de lemn din Ionești

Biserica de lemn din Tisa

Biserica de lemn din Țărmure

MUNTELE GAINA

Specific acestui loc este sarbatorirea in luna iulie a fiecarui an (in weekend-ul cel mai apropiat de Sfantul Ilie) a Targului de Fete, organizat atat in localitatea de la poalele muntelui cat si pe un platou de pe munte afat la o altitudine de 1486m. Targul de Fete de pe muntele Gaina este o sarbatoare nationala, reunind timp de doua zile oameni din toate colturile Romaniei. Spectacole si jocuri, mancare si voie buna au loc in tot acest timp.

Distanta Halmagiu - Avram Iancu este de aprox. 125km

Tebea

Prima atestare dateaza din 1703. Avram Iancu este ingropat la poalele gorunului - care-l simbolizeaza si-n zilele noastre. Gorunul lui Horea este vechi de cca 400 de ani si are o circumferinta de aprox. 9m. In prezent gorunul lui Horea este cimentat si fara viata. Acest loc este numit "Panteonul Motilor". Sarbatorirea are loc anual, si are notorietate nationala.

Distanta Halmagiu - Tebea este de aprox. 21 km

 

Date contact

Halmagiu, jud. Arad
Strada Avram Iancu Nr. 25
(50m de la DN76)

Telefon: 0740756233

E-mail: office#hanulmotilor.ro

(inlocuiti va rugam # cu @)

Uita-te pe harta ...

Ne gasesti pe Facebook

Hanul Motilor

Promote Your Page Too

Stiati ca?

Mama lui Arsenie Boca este inmormantata in cimitirul de langa han?

Citeste mai departe articolul